Ashok

Ashok Kumar Das
Guwahati, Assam
Fotograaf
Hoofdparkwachter Pobitora


Succesvol natuurbehoud staat of valt met de gedrevenheid van de mensen in het veld. In India schort het hier helaas nogal eens aan; het management van nationale parken en andere beschermde gebieden is vaak in handen van mensen die geen enkele binding hebben met het werk wat ze doen. Gelukkig zijn er ook genoeg positieve uitzonderingen zoals Ashok Kumar Das, de hoofdparkwachter van Pobitora Wildlife Sanctuary. Onder zijn leiding is het de afgelopen jaren gelukt om te voorkomen dat er Indische Neushoorns gedood werden door stropers. Een resultaat om trots op te zijn, zeker gezien de enorme belangen die de stropers hierbij hebben en het extreme geweld wat ze bereid zijn om te gebruiken.

​Ashok ziet ook het belang in van het promoten van natuurgebieden als toeristische bestemming. Samen met de lokale ondernemers die zorgen voor werkgelegenheid zet hij zich hier actief voor in, onder andere door het posten van foto's op Facebook. Als fervent en prijswinnend fotograaf heeft hij heel wat bezoekers weten te lokken met zijn platen van het dierenleven in Pobitora.

​Wij hebben het genoegen mogen smaken om samen met hem een nachtsafari te maken in het reservaat, iets wat normaal gesproken niet mogelijk is. De ervaring om vanuit een wachttoren over het in de laaghangende mist gehulde moerasland te kijken is met geen pen te beschrijven. Een bezoek aan een wachtpost waar de parkrangers onder primitieve omstandigheden het gebied bewaken maakte de ervaring compleet. De kers op de taart was daarbij het paar Civetkatten wat nieuwsgierig zat te kijken wat wij nou weer aan het doen waren.

<< Park Bedrijf Blog >>