Bandhavgarh National Park

Bengaalse tijger tijdens een safari in Bandhavgarh, India.
Our Wild India > Nationale Parken > Bandhavgarh

Bandhavgarh, meer dan alleen tijgers

Bandhavgarh N.P. gold jarenlang als de beste plek ter wereld om in het wild levende tijgers te zien. Die positie is het inmiddels kwijtgeraakt aan het zuidelijker gelegen Tadoba Andheri Tiger Reserve, kortweg TATR. Een geluk bij een ongeluk: Bandhavgarh dreigde te bezwijken onder het enorme bezoekersaantal.

Veeleisende, met name Indiase, bezoekers zetten gidsen en chauffeurs onder druk om tijgers te leveren. Het resultaat: met grote snelheid door het reservaat racende Gypsy's en in het nauw gedreven angstige dieren omgeven door grote groepen dagjesmensen.

"Geniet van al het moois"
Gelukkig is er inmiddels paal en perk gesteld aan deze praktijken. Bezoekers­aantallen zijn aan een maximum gebonden, elke chauffeur krijgt een vastgestelde route waar hij niet van af mag wijken en bij overtredingen van de regels wordt er hard ingegrepen. ​Een bord bij de toegangspoort wijst de mensen op hun verantwoordelijkheid en vraagt ze om niet alleen maar op die tijger te focussen, er is zoveel meer te zien.

Bandhavgarh staat garant voor mooie beelden: de grasvlaktes met grote kuddes axisherten, rondvliegende Indische scharrelaars met hun fel oplichtende blauwe vleugels, mangoesten die op een rotsblok zitten op te warmen in het zonlicht en nog zoveel meer.

Bandhavgarh vormt samen met andere reservaten als Bor Tiger Reserve, Kanha, Pench, Panna, Melghat en het al genoemde TATR het grootste leefgebied van de Bengaalse tijger en vele andere bedreigde diersoorten. Hun leefgebied staat onder grote druk in het zich snel ontwikkelende India. De nationale parken leveren inkomsten op die bijdragen aan de bescherming ervan.

"Activisme"
De grootste uitdaging vormt het voorkomen van versnippering, nu kunnen dieren nog redelijk vrij migreren van het ene reservaat naar het andere. Nieuwe snelwegen, spoorlijnen en industriegebieden dreigen dit onmogelijk te maken.

Activisten en fotografen als de onvolprezen Varun Thakkar en Vinit Arora zijn zeer actief om zowel de bevolking als de regering te wijzen op het belang van beschermde corridors. Met hun foto's en verhalen tonen zij aan hoe belangrijk onbeschermde stukken bos en onbebouwd gebied zijn in het grote geheel.

Ochtendritueel van een tijger

Wij nemen de tijd bij een bezoek aan Bandhavgarh of één van de andere parken, meerdere dagen achter elkaar op een plek blijven betekent rust in je hoofd om te genieten. Je zal plaatsen gaan herkennen en nieuwe stukken ontdekken als je een ander route krijgt toegewezen. Maar we doe ook wel eens een dag geen gamedrive, we wandelen door het dorp waar we verblijven. Zo steunen we de plaatselijke winkeltjes en restaurants. Ook daarmee helpen we mee aan de bescherming van die prachtige gebieden.

"Super sighting!"
En dan die tijgers ? Onze mooiste sighting was absoluut een kwartier durende show van een mannelijke volwassen tijger. Het beest liet ons meegenieten van zijn ochtendritueel: opstaan van zijn slaapplek, rekken, strekken, even krabben aan boom, een brul geven om daarna met een korte blik onze kant op het pad over te steken en in het bos te verdwijnen. Genieten in de rust van de ochtend met de rijp nog op het gras en slechts één andere Gypsy achter ons.

Waar ligt Bandhavgarh National Park ?

Bandhavgarh National Park ligt in de deelstaat Madhya Pradesh in Centraal India De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Jabalpur op ca. 4 uur rijden van het tijgerreservaat. Het station van Umeria ligt op een goed half uur en het belangrijke knoopppunt van de spoorlijnen die heel India doorkruisen in Katni ligt op ca.2 uur met de auto.

Wat is de beste tijd om Bandhavgarh te bezoeken ?

Bandhavgarh National Park is geopend voor toeristen van 15 oktober tot 30 juni. Het reservaat is gesloten tijdens de moesson in de maanden juli t/m oktober. Na de moesson is de natuur weelderig groen en is het park landschappelijk op haar mooist. Door de begroeiïng zijn de kansen op het zien van wildlife wel minder. De periode van januari tot en met maart kent aangename temperaturen en de dieren later zich vaker zien. In de periode daarna stijgt de temperatuur overdag vaak tot boven de 40 graden. Tijgers en andere dieren verblijven vaak in de buurt van waterpoelen en zijn daardoor makkelijk te traceren.

Wat is er verder nog te zien rondom Bandhavgarh ?

Bandhavgarh ligt globaal tussen Panna National Park en Kanha National Park. Hierdoor is het zeer goed mogelijk om een tijgerreis naar Bandhavgarh te combineren met één of beide van deze tijgerparken. Zowel Panna als Kanha hebben een kleinere kans op het spotten van een tijger maar deze parken zijn landschappelijk zeer mooi. Panna ligt vlakbij Khajuraho bekend van de rijkelijke gedecoreerde tempels.

Is Bandhavgarh een goede plek voor een tijgersafari ?

Bandhavgarh National Park geldt al jaren als één van de beste nationale parken in India om tijgers in het wild te zien. Veel reisorganisaties hebben Bandhavgarh dan ook in hun reisprogramma opgenomen. Dit betekent wel dat het zeer druk kan zijn vooral ook tijdens Indiase hoogtijdagen. Wie een rustiger bestemming zoekt kiest liever voor onbekendere reservaten als Tipeshwar Wildlife Sanctuary of Umred-Karhandla Wildlife Sanctuary. Deze beide gebieden liggen verder zuidelijk in de buurt van Nagpur, de tijgerhoofdstad van India.

<< Verblijf Mensen Blog >>