Bandhavgarh National Park

Bengaalse tijger tijdens een safari in Bandhavgarh, India.

Bandhavgarh, meer dan alleen tijgers


Bandhavgarh N.P. gold jarenlang als de beste plek ter wereld om in het wild levende tijgers te zien. Die positie is het inmiddels kwijtgeraakt aan het zuidelijker gelegen Tadoba Andheri Tiger Reserve, kortweg TATR. Een geluk bij een ongeluk: Bandhavgarh dreigde te bezwijken onder het enorme bezoekersaantal. Veeleisende, met name Indiase, bezoekers zetten gidsen en chauffeurs onder druk om tijgers te leveren. Het resultaat: met grote snelheid door het reservaat racende Gypsy's en in het nauw gedreven angstige dieren omgeven door grote groepen dagjesmensen.
"Geniet van al het moois"

Gelukkig is er inmiddels paal en perk gesteld aan deze praktijken. Bezoekersaantallen zijn aan een maximum gebonden, elke chauffeur krijgt een vastgestelde route waar hij niet van af mag wijken en bij overtredingen van de regels wordt er hard ingegrepen. ​Een bord bij de toegangspoort wijst de mensen op hun verantwoordelijkheid en vraagt ze om niet alleen maar op die tijger te focussen, er is zoveel meer te zien. Bandhavgarh staat garant voor mooie beelden: de grasvlaktes met grote kuddes axisherten, rondvliegende Indische scharrelaars met hun fel oplichtende blauwe vleugels, mangoesten die op een rotsblok zitten op te warmen in het zonlicht en nog zoveel meer.

Bandhavgarh vormt samen met andere reservaten als Bor Tiger Reserve, Kanha, Pench, Panna, Melghat en het al genoemde TATR het grootste leefgebied van de Bengaalse tijger en vele andere bedreigde diersoorten. Hun leefgebied staat onder grote druk in het zich snel ontwikkelende India. De nationale parken leveren inkomsten op die bijdragen aan de bescherming ervan. De grootste uitdaging vormt het voorkomen van versnippering, nu kunnen dieren nog redelijk vrij migreren van het ene reservaat naar het andere. Nieuwe snelwegen, spoorlijnen en industriegebieden dreigen dit onmogelijk te maken.
"Bewustwording"

Activisten en fotografen als de onvolprezen Varun Thakkar en Vinit Arora zijn zeer actief om zowel de bevolking als de regering te wijzen op het belang van beschermde corridors. Met hun foto's en verhalen tonen zij aan hoe belangrijk onbeschermde stukken bos en onbebouwd gebied zijn in het grote geheel.

Ochtendritueel van een tijger


Wij nemen de tijd bij een bezoek aan Bandhavgarh of één van de andere parken, meerdere dagen achter elkaar op een plek blijven betekent rust in je hoofd om te genieten. Je zal plaatsen gaan herkennen en nieuwe stukken ontdekken als je een ander route krijgt toegewezen. Maar we doe ook wel eens een dag geen gamedrive, we wandelen door het dorp waar we verblijven. Zo steunen we de plaatselijke winkeltjes en restaurants. Ook daarmee helpen we mee aan de bescherming van die prachtige gebieden.
"Super sighting!"

En dan die tijgers ? Onze mooiste sighting was absoluut een kwartier durende show van een mannelijke volwassen tijger. Het beest liet ons meegenieten van zijn ochtendritueel: opstaan van zijn slaapplek, rekken, strekken, even krabben aan boom, een brul geven om daarna met een korte blik onze kant op het pad over te steken en in het bos te verdwijnen. Genieten in de rust van de ochtend met de rijp nog op het gras en slechts één andere Gypsy achter ons.

<< Verblijf Mensen Blog >>