Gir National Park

Aziatische leeuw tijdens een safari in Gir National Park, India.
Our Wild India > Nationale Parken > Gir

Leeuwen en tijgers

India is het enige land ter wereld waar zowel leeuwen als tijgers in het wild leven. De leeuwen in het land zijn de laatst overgebleven exemplaren van de vroeger in heel Voor-Azië voorkomende Aziatische leeuw. Bijna was deze diersoort uitgestorven door stroperij en trofeejacht.

Op het moment dat er nog maar zo'n 20 dieren over waren besloot de plaatselijke heerser, de Nawab van Junagadh, dat het uit moest zijn met de jacht. Net op tijd werd uitsterven voorkomen en is het Gir Forest N.P. nu de beste plek om leeuwen te zien in India.

"Surrealistisch beeld"
Gir kent een stabiele populatie van ongeveer 500 leeuwen, daarnaast hebben zich een aantal groepen gevestigd in gebieden buiten het nationaal park. De Aziatische leeuw is wat kleiner dan zijn Afrikaanse soortgenoot en kent een iets andere beharing.

Het reservaat telt een behoorlijk aantal andere grote roofdieren zoals luipaarden, jakhalzen en gestreepte hyena's. Zij jagen op de in grote aantallen voorkomende axisherten, sambars, nijlgauen en vierhoornantilopes. Gir Forest is slechts een korte periode in het jaar groen, tijdens en net na de moesson. De rest van het jaar biedt het een bijna surrealistisch beeld van kale bomen die uitsteken boven de met uitgedroogde bladeren bedekte bodem.

Exotische diersoort

Het grote succes van Gir vormt paradoxaal genoeg ook het grootste gevaar voor het behoud van de Aziatische leeuw. Omdat er maar één populatie is loert er altijd het gevaar van een epidemie of natuurbrand die in één klap de soort uit kan laten sterven.

Plannen om een deel van de dieren over te brengen naar andere reservaten worden telkens geblokkeerd door de plaatselijke autoriteiten omdat zij het monopolie op het lucratieve leeuwentoerisme niet kwijt willen. Vooral het overbrengen naar andere deelstaten stuit op verzet omdat die zich dan in de markt kunnen zetten met leeuwen én tijgers.

"Weinig westerlingen"
Ga je ook op safari in Gir houd er dan rekening mee dat de Indiase bezoekers er nog een exotische diersoort bij hebben; slechts weinig westerlingen komen hier naartoe. De kans is groot dat een foto van jou eerder aan de familie thuis wordt geappt dan die van het andere wildlife.

Gujarat trekt maar een fractie van het aantal toeristen dat het noordelijker gelegen Rajasthan bezoekt terwijl ook deze deelstaat een rijkdom aan oude tempels en historische steden heeft.

Waar ligt Gir National Park ?

Gir National Park ligt in de deelstaat Gujarat in het westen van India. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Diu op ca. 3 uur rijden van het reservaat. Diu heeft een beperkt aantal vluchten per week vanaf Mumbai. Junagadh op ca 2 uur rijden is de beste optie met de trein; er zijn rechtstreekse verbindingen met Ahmedabad, de hoofdstad van de deelstaat, en verder.

Wat is de beste tijd om Gir te bezoeken ?

Gir National Park is geopend voor toeristen van 15 oktober tot 15 juni. Het reservaat is gesloten tijdens de moesson in de maanden juli t/m oktober. Na de moesson is de natuur weelderig groen en is het park landschappelijk op haar mooist. Daarna verdort de vegetatie zeer snel waardoor het wildlife goed te zien is op een safari. Vanaf half maart kan de temperatuur overdag oplopen tot boven de 40 graden. Leeuwen en andere dieren blijven dan zoveel mogelijk bij de overblijvende waterpunten en zijn daardoor zeer goed te vinden.

Wat is er verder nog te zien rondom Gir ?

Het eiland Diu ten zuiden van Gir is een plezierige plek om een rondreis door India te starten; het heeft mooie stranden en oude koloniale portugese huizen. Ook de levendige vissershaven is een bezoek zeker waard. De wetlands tussen Diu en de kust zijn een paradijs voor vogels. Gujarat kent een eeuwenlange geschiedenis en overal zijn de restanten hiervan te vinden. Een goede optie is Somnath, dit ligt op ca. 3uur van Sasan Gir aan de Arabische Zee en is een bekend bedevaartsoord.

Is Gir een goede plek voor een tijgersafari ?

Nee, in Gir leven geen tijgers. De leeuw en het luipaard zijn hier de grootste katachtigen. Er bestaan dubieuze lokale touroperators die toeristen graag wijs maken dat er wel tijgers in Gir zitten. Als je dan daarmee in zee gaat laat, uiteraard net toevallig die dag, geen tijger zich zien.

<< Verblijf Mensen Blog >>