Gir National Park

Aziatische leeuw tijdens een safari in Gir National Park, India.

Leeuwen en tijgers


India is het enige land ter wereld waar zowel leeuwen als tijgers in het wild leven. De leeuwen in het land zijn de laatst overgebleven exemplaren van de vroeger in heel Voor-Azië voorkomende Aziatische leeuw. Bijna was deze diersoort uitgestorven door stroperij en trofeejacht. Op het moment dat er nog maar zo'n 20 dieren over waren besloot de plaatselijke heerser, de Nawab van Junagadh, dat het uit moest zijn met de jacht. Net op tijd werd uitsterven voorkomen en vormt het Gir Forest N.P. nu het trotse hoogtepunt van de natuurbescherming in de deelstaat Gujarat.
"Surrealistisch beeld"

Gir kent een stabiele populatie van ongeveer 500 leeuwen, daarnaast hebben zich een aantal groepen gevestigd in gebieden buiten het nationaal park. De Aziatische leeuw is wat kleiner dan zijn Afrikaanse soortgenoot en kent een iets andere beharing. Het reservaat telt een behoorlijk aantal andere grote roofdieren zoals luipaarden, jakhalzen en gestreepte hyena's. Zij jagen op de in grote aantallen voorkomende axisherten, sambars, nijlgauen en vierhoornantilopes. Gir Forest is slechts een korte periode in het jaar groen, tijdens en net na de moesson. De rest van het jaar biedt het een bijna surrealistisch beeld van kale bomen die uitsteken boven de met uitgedroogde bladeren bedekte bodem.

Exotische diersoort


Het grote succes van Gir vormt paradoxaal genoeg ook het grootste gevaar voor het behoud van de Aziatische leeuw. Omdat er maar één populatie is loert er altijd het gevaar van een epidemie of natuurbrand die in één klap de soort uit kan laten sterven. Plannen om een deel van de dieren over te brengen naar andere reservaten worden telkens geblokkeerd door de plaatselijke autoriteiten omdat zij het monopolie op het lucratieve leeuwentoerisme niet kwijt willen. Vooral het overbrengen naar andere deelstaten stuit op verzet omdat die zich dan in de markt kunnen zetten met leeuwen én tijgers.
"Weinig westerlingen"

Ga je ook op safari in Gir houd er dan rekening mee dat de Indiase bezoekers er nog een exotische diersoort bij hebben; slechts weinig westerlingen komen hier naartoe. De kans is groot dat een foto van jou eerder aan de familie thuis wordt geappt dan die van het andere wildlife.

<< Verblijf Mensen Blog >>