Gorumara National Park

Een Indische bizon in de mist tijdens een safari in Gorumara NP, India.
Our Wild India > Nationale Parken > Gorumara

Eén van de best gemanagede reservaten van India

'Dooars' of 'duars' is de naam van het gebied tussen de uitlopers van de oostelijke Himalaya en het stroom­gebied van de Brahmaputra. Letterlijk betekent dit woord 'deur' in een aantal lokale talen, een naam die refereert aan de 18 doorgangen in de heuvels van Bhutan. De Dooars is een overweldigend groen gebied, het groen van de vele theeplantages wordt afgewisseld met de dichte jungles van de nationale parken. Deze parken zijn de restanten van de bossen en graslanden die vroeger het volledige dal van de Brahmaputra bedekten.

"Machtige beesten"
​Gorumara N.P. is één van de best gemanagede reservaten van India. Goed uitgeruste park­wachters hebben stroperij tot bijna nul weten te reduceren en een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur zorgt voor werkgelegenheid bij de lokale bevolking. Gorumara is zelfs bijna te succesvol: relatief veel mannetjes neushoorns sterven tijdens onderlinge gevechten en de grote dichtheid van Gaurs zorgt voor overbegrazing van de graslanden. Deze Indische bizons zijn machtige beesten met een gedrongen lichaam en een grote kop met kromme horens. Tijdens een safari zal je ze hoogstwaarschijnlijk wel kunnen spotten, maar over het algemeen wel kort; bij het minste onraad vluchten ze het struikgewas in.

​Gorumara biedt ook succesvol bescherming aan een aantal kleinere diersoorten. Het zeer zeldzame dwergzwijn komt hier voor net als het Bengaalse konijn en een behoorlijk aantal reuzeneekhoorns. Pauwen zijn in bijna elk natuurgebied in India te vinden maar in Gorumara kan je ze echt niet missen. Mooi om te zien is een paartje wat in de ondergaande zon met hun lange staarten naar beneden hangend een boom invliegt. Grote rovers zal je niet snel zien, er zijn een aantal luipaarden en van tijd tot tijd een verdwaalde tijger.

"Mooi gebied"
De Dooars zijn vooral een erg mooi gebied, ook buiten de parken. Plattelands­wegen worden geflankeerd door grote bomen waarvan de takken vaak de volledige breedte van de weg overspannen. Ook de vele theeplantages met de in kleurige kleding gehulde pluksters zijn zeer fotogeniek.

<< Verblijf Mensen Blog >>