Gautam

Gautam Saikia
Bokakhat, Assam
Filmmaker
Eigenaar Dhansiri Eco Camp


Met zijn ene hand zit hij te bellen, met zijn andere hand heeft hij zijn camera vast, met zijn voeten geeft hij gas terwijl de parkranger op de bijrijdersplek het stuur van de Gypsy vasthoudt. Ondertussen wijst filmmaker Gautam Saikia ook nog vogels aan die zijn passagiers niet zien in de boomtoppen en speurt hij de grond af naar sporen van wildlife. Weet je niet beter dan zou je denken "Met wat voor gek ben ik nu weer op safari ?" ; de regel in de jungle is immers dat je je rustig gedraagt. Zo niet bij Gautam, hij is opgegroeid naast maar vooral ìn Kaziranga N.P. Niemand kent het reservaat beter dan hij, de parkrangers hebben allemaal een enorm ontzag voor hem.

​Gautam is maker van de prijswinnende documentaire 'Jaws of Death' over de vele ongelukken die gebeuren als wildlife vanuit Kaziranga naar de verder gelegen heuvels trekt tijdens de moesson. Veel dieren komen om het leven bij het oversteken van de drukke N.H. 37.

​Indrukwekkend is zijn film 'Unseen Beauty, Unhidden Truth' over de Birmese Rotspythons in Manas N.P. Tijdens een trekking ontdekt hij een nest van deze zwaar bedreigde diersoort. Hij besluit dat dit op film vastgelegd moet worden. Met een ploeg vrijwilligers maakt hij een 'studio' in een boomhut waar hij wekenlang de dieren bestudeert. Een kudde olifanten die het nest bedreigt jaagt hij eigenhandig weg en terloops arresteert hij 's nachts nog een stel stropers. Als plotseling de slang het nest met de nog niet uitgebroede eieren verlaat aarzelt Gautam geen seconde: hij maakt een broedmachine van wat filmlampen en stukken hout. De film eindigt met het loslaten van ruim 70 kleine pythons uit een nest van 80.

​Naast filmmaker is hij eigenaar van het Dhansiri Eco Camp waarover elders op deze site meer. Gautam kan een lastige man zijn in de omgang maar als hij je mag heeft hij alles voor je over. Heel bijzonder is het dan om met hem op avondpatrouille te gaan over de drooggevallen bodem van de Brahmaputra.

<< Park Bedrijf Blog >>