Kaziranga National Park

Tijger tijdens een safari in Kaziranga
Our Wild India > Nationale Parken > Kaziranga

Succesverhaal

Kaziranga N.P. is het kroonjuweel van de natuur­bescherming in Noordoost India. Hier leefden in het begin van de 20e eeuw nog maar een tiental Indische neushoorns. Dankzij grote inspanningen is het gelukt om dit dier voor uitsterven te behoeden. Nu grazen er verspreid over diverse reservaten in Assam en West Bengalen weer zo'n 3000 van deze indrukwekkende beesten.

"Elk jaar staat het gebied onder water"
​Kaziranga ligt op de zuidoever van de Brahmaputra, zo'n 300 km ten westen van Guwahati de belangrijkste stad in Assam. Elk jaar tijdens de moesson treedt de rivier buiten zijn oevers, u leest het goed niet 'haar' maar 'zijn': de Brahmaputra is de enige mannelijke rivier in India. Grote delen van Kazi, zoals liefhebbers het park doorgaans noemen, staan dan onder water.

Naast neushoorns herbergt het reservaat nog een groot aantal andere diersoorten, waarvan een aantal zwaar bedreigde. In een kreek leeft een populatie Assamese Roofed Turtles, naar schatting meer dan de helft van het nog resterende aantal van deze dieren in de wereld. Spectaculairder, en een stuk gevaarlijker, zijn de ca. 1600 wilde Aziatische waterbuffels; 60 procent van het wereldtotaal.

Kaziranga kent samen met Orang National Park op de andere oever van de Brahmaputra de hoogste tijger­dichtheid van het land. Met gemiddeld een tijger per vijf vierkante kilometer lopen er zo'n 90 exemplaren rond. Dit betekent niet dat ze makkelijk te spotten zijn, de dieren kunnen zich perfect verbergen in het hoge olifantengras en de dichte bossen.

"Enorme soortenrijkdom"
Olifanten, zwijnherten, moerasherten en een klein aantal sambarherten laten zich altijd wel zien tijdens safari's. Met enig geluk spot je ook een stel neushoorn­vogels of gaurs (Indische bizons).

De kreken en Beels (meren) trekken veel vogelsoorten zoals Kingfishers en de Streepkopgans die vanuit Centraal Azië over de Himalaya heen komt vliegen om hier te overwinteren. Dit is maar een greep uit de enorme soortenrijkdom van dit gebied, er is altijd wel wat te zien.

Vijf deelgebieden

Kaziranga is opgedeeld in 5 deel­gebieden waarvan de Bagori Range, de Kohora Range en de Agoratoli Range de belangrijkste zijn voor safari's. De centraal gelegen gebieden Bagori en Kohora hebben de grootste concentratie hotels en kunnen op hoogtijdagen druk zijn.

Een bezoek aan deze delen is zeer de moeite waard vanwege de grote gebieden met hoog olifantengras. Hier zijn altijd wel neushoorns en buffels te spotten en diverse herten- en vogelsoorten.

"Dichte bossen en open moerasland"
Onze favoriet is het oostelijke Agoratoli, relatief moeilijk bereikbaar en daardoor minder druk. De safariroute hier is eigenlijk niet meer dan een rondje van een paar kilometer om de Sohola Beel maar wij hebben hier safari's meegemaakt waar elke honderd meter wel wat te zien was.

Landschappelijk wisselen dichte bossen hier af met open stukken moerasland. De foto met de tijger hierboven is hier genomen, net als de olifanten roadblock op de startpagina.

De aan het uiterste westelijke puntje gelegen Burapahar Range wordt begrensd door een bijzonder aantrekkelijk heuvel­landschap waar een populatie van de mooie kuiflangoeren leeft. Dit gedeelte van Kaziranga is pas vrij recent aan het nationale park toegevoegd. Inmiddels hebben de eerste dieren hun weg hiernaartoe gevonden.

Burapahar is nog niet ontdekt door het grote publiek; vaak zul je hier de enige bezoeker zijn.

Waar ligt Kaziranga National Park ?

Kaziranga ligt in deelstaat Assam in het noordoosten van India. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Guwahati ten westen van Kaziranga en Jorhat ten oosten ervan. Guwahati is de belangrijkste stad in Assam en de meeste reizen naar noordoost India beginnen en eindigen hier. Vanaf Guwahati is het nog ongeveer 4 uur per auto of bus naar Kaziranga. Jorhat ligt op zo'n 2 uur rijden van Kaziranga. Furkating ten zuidwesten van Jorhat is de beste optie met de trein.

Wat is de beste tijd om Kaziranga te bezoeken ?

Kaziranga National Park is geopend voor toeristen van 1 november tot 30 april. In de periode dat het reservaat gesloten is stroomt het gebied ten gevolge van de moesson volledig over. Als deze overstromingen zeer heftig zijn geweest kan het zijn dat de safariroutes pas vanaf half november begaanbaar zijn. Vanaf oktober is de natuur op zijn mooist en kan men bij heldere omstandigheden de uitlopers van de Himalaya in de verte zien. In de periode hierna wordt het gebied steeds droger wat de kansen op het zien van wildlife vergroot. Omdat het in januari erg druk kan zijn met Indiase toeristen geven wij de voorkeur aan februari/maart. Vanaf april loopt de temperatuur enorm op en kan het eventueel een dag regenen. Wij plannen onze natuurreizen naar Assam dan ook altijd vanaf half november en in februari en/of maart.

Wat is er verder nog te zien rondom Kaziranga ?

Kaziranga is beroemd vanwege het grote aantal neushoorns wat hier leeft maar de beste plek om deze dieren te zien is Pobitora Wildlife Sanctuary. Dit natuurgebied ligt tussen Guwahati en Kaziranga en is het vaste begin- of eindpunt van onze reizen in de regio. Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary ten oosten van Jorhat is een van de plekken waar de zwaar bedreigde westelijke hoelok gibbon te zien is. Aan de oostrand van Kaziranga wonen groepen van de etnische Mishing in hun traditionele bamboehuizen op palen.

Is Kaziranga een goede plek voor een tijgersafari ?

Kaziranga heeft samen met Orang National Park de hoogste dichtheid aan tijgers van India. Vanwege de zeer dichte begroeiïng is het echter niet te garanderen dat u de tijger hier zult spotten. De kans op het zien van een tijger in Kaziranga is ca. 20%. Doordat wij tijdens onze natuurreizen altijd een aantal achtereenvolgende dagen safari's doen in Kaziranga is het zeer goed mogelijk om hier een tijger te spotten. Kaziranga bezoeken wij vooral voor het mooie landschap met daarin de kuddes olifanten, buffels en neushoorns en de grote vogelrijkdom. De tijger die zich eventueel laat zien is dan de kers op de taart.

<< Verblijf Mensen Blog >>