Manas National Park

Indische olifanten tijdens een safari in Manas
Our Wild India > Nationale Parken > Manas

Succesvol herstel

Manas N.P. was lange tijd een no-go-area. De dichte bossen op de grens met Bhutan vormden voor diverse terro­ristische groeperingen een perfecte plek om zich te verstoppen voor het Indiase leger. Om hun activiteiten te financieren stroopten zij het hele gebied leeg. Stroperij is in heel India een grote bedreiging voor de natuur maar in Manas werd op een ongekende manier huisgehouden. Gelukkig is het tij inmiddels gekeerd en begint dit Unesco Wereld Erfgoed zich te herstellen.

"Beste plek om olifanten te zien"
Manas N.P. grenst aan het grote Royal Manas N.P. in Bhutan wat in de uitlopers van de Himalaya ligt. Het reservaat vormt samen met andere beschermde gebieden in de regio een onmisbare schakel in de jaarlijkse migratie van grote kuddes Indische olifanten. Manas is dan ook een van de beste plekken om olifanten in het wild te zien.

Op een open plek in de bossen heeft het Forest Department zoutpotten gemaakt waar de dieren zich tegen de avond tegoed doen aan de voor hen onmisbare mineralen. De kans is hier dan ook zeer groot dat je tijdens een safari volledig wordt omcirkeld door een kudde olifanten.

Dankzij inspanningen van o.a. het International Fund for Animal Welfare en de Wildlife Trust of India leeft er in Manas ook weer een kleine populatie Indische neushoorns. De dieren zijn afkomstig vanuit het zeer succesvolle Pobitora Wildlife Sanctuary en het opvangcentrum voor verweesde neushoorns in Kaziranga N.P.

Inmiddels zijn de eerste jonge neushoorns hier geboren wat hoop geeft voor een mooie toekomst. De populatie nadert nu weer een goede 50 exemplaren.

"Verrassing"
Dat de jungle van Manas grote ver­rassingen in petto heeft merkte een Indiase natuur­fotograaf; tijdens een safari wezen diverse 'alarm calls' op de aanwezigheid van een roofdier. Tot zijn niet geringe verbazing kwam er geen tijger of luipaard tevoorschijn uit het struikgewas maar de zeer zelden geziene nevelpanter.

Een beter bewijs voor het herstel van Manas als topbestemming voor een natuurreis kan je niet wensen. Wij moeten het vooralsnog doen met een foto genomen in de dierentuin van Darjeeling.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Eén van de mooiste natuurgebieden in India

Minder spektaculair maar zeker niet minder mooi zijn de groepen kuif­langoeren die zich altijd wel laten zien tijdens een safari. Deze sierlijke apen met hun lange staart en mooie gezicht zitten vaak onverstoorbaar te eten en te vlooien in de bomen.

Ook de zeer fraaie gouden langoer duikt wel eens op in Manas maar de kansen om deze dieren in het wild te zien zijn vele malen groter in Kakaijana Forest wat wij ook aandoen tijdens onze reizen ten noorden van de Brahmaputra.

"Vogelrijkdom"
Niet te missen in Manas zijn de wilde pauwen, de meest oostelijke populatie van India leeft hier. De safarijeep moet geregeld stoppen omdat de weg geblokkeerd wordt door een mannetje wat een show staat op te voeren met zijn verenpracht. Vooral als in het droge seizoen het hoge gras begint te verdorren steken de dieren prachtig af tegen de achtergrond.

Minstens zo kleurrijk is de roodbroekdwergvalk, vooral in de buurt van de inspection bungalow op de grens met Bhutan is deze kleine roofvogel vaak te zien. Het dier jaagt op motten, kleine insecten en salamanders die voor je ogen worden verorberd.

Manas is naar onze mening één van de mooiste nationale parken van India. Het grote wild heeft zijn weg terug­gevonden naar dit gebied: er lopen naast de genoemde olifanten en neushoorns ook weer de nodige Indische bizons en wilde Aziatische waterbuffels. Vele vogelsoorten zijn hier te zien zoals de zwaar bedreigde baardtrap en de mooie dubbele neushoornvogel.

Manas 'voelt' groot: het ligt niet ingeklemd tussen dichtbevolkte gebieden zoals veel natuurreservaten in India. Bij helder weer wordt dat gevoel nog versterkt door het zicht op de heuvels van Bhutan op de achtergrond. Eind 2020 heeft de deelstaatregering van Assam besloten een aantal bosgebieden ten westen van Manas samen te voegen tot Raimona National Park zodat een nog groter beschermd gebied ontstaat.
<< Verblijf Mensen Blog >>