Nationale Parken in India

Olifant met jong in Manas National Park

Nationale Parken en Wildlife Sanctuaries in India

India telt ruim 100 nationale parken en meer dan 500 wildlife sanctuaries variërend in grootte van postzegelformaat tot het 1987 vierkante kilometer grote Namdapha National Park in het verre noordoosten van het land. Daarnaast bestaat er nog een lappendeken aan tiger reserves, protected forests, biosphere reserves en diverse andere soorten beschermde gebieden. Op deze pagina vind u een selectie van de mooiste natuurgebieden volgens Our Wild India.

Grote trekpleisters als Kaziranga en Bandhavgarh komen aan bod, maar wij besteden ook aandacht aan kleine parels als Pobitora Wildlife Sanctary en gebieden als Dibru-Saikhowa die in hun bestaan worden bedreigd door economische druk, wanbeheer en stroperij. Door juist deze reservaten ook in ons programma op te nemen werken we samen met onze lokale partners aan bewustwording dat bescherming noodzakelijk is.
 1. Kaziranga National Park

  Kaziranga N.P. is het kroonjuweel van de natuurbescherming in Noordoost India. Hier leefden in het begin van de 20e eeuw nog maar een tiental Indische neushoorns. Dankzij grote inspanningen is het gelukt om dit dier voor uitsterven te behoeden. Nu grazen er verspreid over diverse reservaten in Assam en West Bengalen weer zo'n 3000 van deze indrukwekkende beesten.
 2. Dibru-Saikhowa National Park

  "The land the Nation forgot.", de bijnaam van Dibru-Saikhowa N.P. is perfect gekozen. Ver weg in het uiterste oosten van Assam ligt dit ruige gebied omgeven door de Lohit, Dibru en Brahmaputra. Deze rivieren vormen dit land, ze geven en nemen afhankelijk van de hoogte van het water.
 3. Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary

  Slechts 20 vierkante kilometer meet dit natuurreservaat ten oosten van Jorhat. Toch vind je hier een biodiversiteit die verbazend is voor zo'n klein gebied wat omgeven wordt door theeplantages en dorpen. Zeven soorten primaten komen hier voor waaronder de naamgever van dit gebied: de Westelijke hoelok gibbon, de enige mensaap op het Indische subcontinent.
 4. Pobitora Wildlife Sanctuary

  Pobitora is een echt wonder van natuurbehoud, hier werken parkwachters, dorpelingen en lokale ondernemers in toerisme samen aan het in stand houden van dit unieke gebied. De kern van het reservaat is een moerassig gebied wat van oudsher niet geschikt was voor agrarisch gebruik. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal Indische neushoorns op.
 5. Buxa Tiger Reserve

  Buxa Tiger Reserve biedt bescherming aan een kleine populatie tijgers, logisch. Maar het echte belang van Buxa is dat het de verbinde link is tussen Manas N.P. naar het oosten, de heuvels van Bhutan in het noorden en de parken Jaldapara en Gorumara die westelijk liggen. Hiermee vervult dit park een belangrijke rol in de migratie van grote kuddes Aziatische olifanten.
 6. Gorumara National Park

  Gorumara N.P. is één van de best gemanagede reservaten van India. Goed uitgeruste parkwachters hebben stroperij tot bijna nul weten te reduceren en een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur zorgt voor werkgelegenheid bij de lokale bevolking. Gorumara is zelfs bijna te succesvol: relatief veel mannetjes neushoorns sterven tijdens onderlinge gevechten.
 7. Sundarbans National Park

  De Sundarbans op de grens van India en Bangladesh is het grootste mangrovegebied ter wereld. Een doolhof van waterwegen, kanalen en kleine kreken doorsnijdt dit stelsel van eilanden en droogvallende slikplaten. Hier sluipen de beruchte mensenetende tijgers rond, er vallen jaarlijks enkele tientallen dodelijke slachtoffers. ​
 8. Bandhavgarh National Park

  Bandhavgarh N.P. gold jarenlang als de beste plek ter wereld om in het wild levende tijgers te zien. Die positie is het inmiddels kwijtgeraakt aan het zuidelijker gelegen Tadoba Andheri Tiger Reserve, kortweg TATR. Een geluk bij een ongeluk: Bandhavgarh dreigde te bezwijken onder het enorme bezoekersaantal.
 9. Gir National Park

  India is het enige land ter wereld waar zowel leeuwen als tijgers in het wild leven. De leeuwen in het land zijn de laatst overgebleven exemplaren van de vroeger in heel Voor-Azië voorkomende Aziatische leeuw. Bijna was deze diersoort uitgestorven door stroperij en trofeejacht, nu leven er weer ruim 400 exemplaren in Gir N.P.