Orang National Park

Grote rivierarend tijdens een safari in Orang
Our Wild India > Nationale Parken > Orang

Een onbekend paradijs

'Mini Kaziranga', dat is de bijnaam van Orang National Park op de noordoever van de Brahmaputra. Een zeer terechte benaming: het reservaat is in alle opzichten een kleine versie van het grote en spectaculaire Kaziranga National Park dat 100 kilometer stroomopwaarts op de andere oever ligt. Orang heeft hetzelfde wildlife als Kaziranga: neushoorns, olifanten, buffels, herten en tijgers. Dezelfde soorten alleen van alles een factor minder en wat Orang zo plezierig maakt: ook het aantal bezoekers ligt op een fractie van dat van de grote broer.

"Weinig bezoekers"
Orang is niet bekend bij het grote publiek wat betekent dat je vaak de enige bezoeker zult zijn. En als er al anderen een safari doen dan zijn dat meestal ook mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar het moois van dit fraaie gebied. Want Orang is een echte parel; veel van de safaritracks zijn nauwelijks zichtbare paden waar je regelmatig moet bukken om niet met je hoofd in de overdadige begroeiïng te raken.

Orang is een genot voor fotografen, het licht wat door het bladerdek schijnt geeft een sfeer die weinig andere nationale parken in India kennen. Als dan ook nog een van de vele zwijnsherten mooi poseert is het perfecte plaatje compleet. Dit alles wordt alleen maar beter als zo vanaf half februari de kapokbomen in al hun glorie de jungle felrood en oranje kleuren met hun bloemen.

De meeste tijgers per vierkante kilometer

Orang National Park is onderdeel van de 'Greater Kaziranga Landscape', samen met Pobitora Wildlife Sanctuary en Laokhowa-Burhachapori Wildlife Sanctuary en Kaziranga zelf vormen deze reservaten een min of meer aaneengesloten gebied aan weerszijden van de Brahmaputra. Dit geeft het aanwezige wildlife de mogelijkheid om te migreren van het ene gebied naar het ander. Zo wordt inteelt voorkomen wat een groot gevaar vormt in anders te kleine leefgebieden. De ontwikkeling van deze corridor is één van de speerpunten in het beleid van het huidige management van Kaziranga National Park.

"Schuwe tijgers"
Volgens recente tellingen heeft Orang National Park de hoogste dichtheid aan Bengaalse tijgers van heel India. Omdat het reservaat eigenlijk te klein is voor deze populatie is het van groot belang dat deze dieren op zoek kunnen naar nieuwe territoria via de vele zandbanken in de Brahmaputra. Wie een safari maakt in Orang zal overal sporen aantreffen van deze machtige roofdieren. Ze zien is wat anders, vanwege de aanwezigheid van bewoning rondom het park zijn de dieren zeer schuw. Wie het geluk heeft om hier een tijger te spotten maakt iets mee wat vele malen unieker is dan een sighting in de bekende tijgerparken in het gezelschap van tientallen andere safarijeeps.

Orang National Park is één van die bestem­mingen die Our wild India uniek maakt als tour­operater. Geen enkele andere Neder­landse reis­organisatie heeft deze prachtige bestemming in het programma. Dit is waar wij voor staan: unieke belevenissen voor onze gasten én het ondersteunen van natuurbescherming door kleinschalig toerisme. Onze lokale gidsen ontvangen u met open armen en zullen hun uiterste best doen om u een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Misschien ten overvloede: in Orang leven geen Orang Oetans. Wie op Internet informatie zoekt over dit natuurgebied komt om de haverklap 'goed ingelichte' sites tegen met foto's van deze mensapen. Dit is uiteraard niet correct; voor Orang Oetans moet u in Indonesië of Maleisië zijn. Zelfs Google heeft pas na lang aandringen van onze kant een foto van een Orang Oetan verwijderd uit de informatie over Orang National Park.

Waar ligt Orang National Park ?

Orang National Park ligt in de deelstaat Assam in het noordoosten van India op de noordoever van de Brahmaputra. Het is ca. 4 uur rijden vanaf Guwahati, de belangrijkste stad in de regio. Guwahati heeft rechtstreekse vliegverbindingen met de belangrijkste steden in India.

Wat is de beste tijd om Orang te bezoeken ?

Orang National Park is geopend voor toeristen van 1 november tot 30 april. Het reservaat is gesloten tijdens de moesson in de maanden mei t/m oktober. Omdat het reservaat deels overstroomt tijdens de moessonperiode kan het zijn dat een deel van de paden onbegaanbaar is aan het begin van het safariseizoen. Wij plannen geen trips naar Orang vóór half november. Omdat het in januari druk kan zijn met Indiase bezoekers gaat onze voorkeur uit naar februari/maart voor een bezoek. In deze periode is de kans het grootst om dieren te zien.

Wat is er verder nog te zien rondom Orang ?

Het erg mooie Manas National Park ligt op ca.3 uur rijden vanaf Orang. Dit is één van de beste plekken in India om grote kuddes olifanten te zien naast een indrukwekkend aantal andere dieren. Kakaijana Forest ten westen van Manas biedt bescherming aan een relatief grote populatie van de zwaar bedreigde gouden langoer.

Is Orang een goede plek voor een tijgersafari ?

Orang National Park heeft de hoogste dichtheid aan tijgers in het land. Dit betekent niet automatisch dat dit de beste plek is om een tijger te zien: de dieren zijn zeer schuw en niet gewend aan safarijeeps zoals de tijgers in de bekende tijgerparken als Tadoba en Bandhavgarh. De kans op het zien van een tijger in Orang is vergelijkbaar met de kans in Corbett National Park of Kanha National Park, bestemmingen waar veel van de reguliere reisorganisaties als Djoser en Sawadee naar toe gaan op hun tijgerreis.

<< Verblijf Mensen Blog >>