Pobitora Wildlife Sanctuary

Indische neushoorns tijdens een safari in Pobitora Wildlife Sanctuary
Our Wild India > Nationale Parken > ​Pobitora

De beste plek om Indische neushoorns te zien

Pobitora is een echt wonder van natuur­behoud, hier werken parkwachters, dorpelingen en lokale ondernemers in toerisme samen aan het in stand houden van dit unieke stuk natuur. De kern van het reservaat is een moerassig gebied wat van oudsher niet geschikt was voor agrarisch gebruik. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal Indische neushoorns op die vermoedelijk uit verderop gelegen reservaten als Laokhowa en Orang afkomstig waren. Nog altijd grazen de nazaten van deze dieren zij aan zij met het vee van de lokale boeren.

"Zij aan zij"
​Pobitora Wildlife Sanctuary meet maar een bescheiden 16 vierkante kilometer. Met een populatie van tegen de 100 neushoorns levert dat de hoogste dichtheid van deze diersoort in heel Noord India op. Pobitora is dan ook de beste plek om Indische neushoorns te zien. Vanwege het grote aantal dieren fungeert het reservaat als leverancier van neushoorns aan gebieden waar de soort verdwenen was. Met wisselend succes zijn exemplaren vanuit Pobitora overgebracht naar bijvoorbeeld Manas National Park en Laokhowa-Burachapori Wildlife Sanctuary.

Pobitora Wildlife Sanctuary ©My Wild India

Het gebied bestaat uit grasland, een stuk bijzonder fraai bos en een aantal Beels (meren). Dankzij dit water is het, vooral in de winter, smullen voor vogelaars: duizenden eenden en andere watervogels overwinteren hier. Opvallende verschijning zijn de Javaanse en, sporadisch aanwezige, zeldzame Indische Maraboes. Grote ooievaars die nauwgezet de wetlands afspeuren op zoek naar vissen en kikkers. Verschillende soorten Kingfishers en roofvogels laten zich hier vaak zien net als jakhalzen en een kleine kudde nogal agressieve waterbuffels. Deze buffels, een kruising van wilde en gedomesticeerde dieren, zijn uiterst gevaarlijk en maken geregeld, soms zelfs dodelijke, slachtoffers.

Perfect begin of eind voor een rondreis

"Ze laten zich maar een paar seconden zien"
In de Brahmaputra ten noorden van Pobitora komt een vrij grote populatie van de zeldzame Ganges­dolfijn voor. Een tocht over de rivier vormt een mooie afwisseling met de safari's in het kerngebied. Het is een bijzondere sensatie om op zoek te gaan naar deze dieren die zich slechts een paar seconden laten zien voordat ze minuten later, soms honderden meters verder, weer opduiken.

Voor de foto­grafen heeft Pobitora een bijzondere attractie: ervaren chauf­feurs en gidsen lukt het vaak om hun Gypsy zo te plaatsen dat een neushoorn zich laat zien met de ondergaande zon achter zich die de kenmerkende oorpluimen op laat lichten. Een aantal gidsen en rangers zijn zeer actief op Facebook, zij plaatsen vrijwel dagelijks foto's van al het moois wat hier te zien is. De links naar hun profielen staan in de 'Mensen' sectie van deze site.

Door de ligging van dit reservaat op slechts 50 kilometer van Guwahati, de toegangs­poort tot noordoost India, is dit de perfecte plek om onze reizen in de regio te beginnen of te eindigen. Pobitora kenmerkt zich door een bijzondere ontspannen sfeer. Zo is het heerlijk bijkomen van een vermoeiende reis; lekker met een bakje thee vogels kijken in de observatiehut of een relaxte wandeling over de dijk die langs het reservaat loopt.
<< Verblijf Mensen Blog >>