Rondreis India

Indische olifanten in Manas National Park
Our Wild India is de specialist voor foto- en natuurreizen naar India. Ons reisaanbod wijzigt jaarlijks. Hier vindt u een overzicht van eerdere rondreizen van Our Wild India. Voor ons actuele reisaanbod klikt u hier. Wij passen ons programma graag aan aan uw wensen. Heeft u suggesties voor een rondreis door India dan kunt u dat laten weten via de pagina Contact.

Rondreis 'Leeuwen en tijgers van India'

Deze reis startte na een overnachting in Mumbai op het eiland Diu. Diu ligt vlak voor de kust van de deelstaat Gujarat, het is een geliefde weekend bestemming voor de Gujarati die hier genieten van het strand en het feit dat in deze oude Portugese kolonie alcohol vrij verkrijgbaar is. Een fijne plek om een paar dagen te verblijven en te genieten van de zee en de oude koloniale gebouwen. De wetlands tussen het eiland en het vasteland zijn een hotspot voor vogelaars.
Ontspannen op het strand van Diu
Gir National Park is de enige plek ter wereld waar nog Aziatische leeuwen in het wild voorkomen. Dit reservaat ligt op ca. 3 uur rijden van Diu. Naast leeuwen leeft hier een behoorlijke populatie luipaarden. Verder een goede plek om (roof)vogels te spotten en diverse soorten herten.
"Gir Forest was vroeger het jachtterrein van de plaatselijke heerser. Toen er nog maar zo'n 20 leeuwen over waren besloot hij de dieren te gaan beschermen."
Aziatische leeuw in Gir National Park
Een bijzondere ervaring in India blijft het reizen per trein. Hier ontmoet u een doorsnee van de Indiase bevolking. Indiërs knopen graag een gesprekje aan en voor je het weet vliegen de uren voorbij. Tijdens deze reis hebben wij de trein genomen van Gujarat naar Katni in Madhya Pradesh. Vanaf hier bent u in twee uur in Bandhavgarh N.P.
Reizen per trein in India is een belevenis op zich
Het hoofddoel van deze reis was Bandhavgarh N.P. één van de beste plaatsen om de Bengaalse Tijger in het wild te zien. Tijdens 5 safari's hebben we twee keer een tijger gespot. De eerste keer een vrouwtjestijger die in het struikgewas verdween. De tweede observatie was een echte topper: gedurende een kwartier hebben we het ochtendritueel van een jonge mannetjestijger mogen meemaken.
"Gapen
rekken
krabben aan een boom
en een harde brul:
een tijger wordt wakker."
Een Bengaalse tijger in Bandhavgarh National Park
Wat is er lekkerder dan een inspannende reis af te sluiten aan het strand ? De laatste bestemming van deze rondreis was dan ook Agonda Beach in Goa. Deze mooie baai is nog niet verziekt door het massatoerisme zoals veel andere gebieden in deze deelstaat. In Agonda wordt de 'skyline' niet gedomineerd door betonnen hotelkolossen maar zijn bamboehutten de norm.
Vissersboten op het strand van Agonda

Rondreis 'Stammen en natuur van Assam'

Dibru-Saikhowa N.P. in het verre noordoosten van India was het startpunt van deze reis. Dit nationale park is een nauwelijks begaanbare wildernis. De beste manier om het te zien is per boot. Wildlife laat zich hier niet vaak zien maar de belevenis om vanaf de zandbanken in de Lohit rivier de zonsondergang mee te maken is van een ongekende schoonheid.
"Bootjes zijn de belangrijkste vorm van transport in Dibru-Saikhowa."
De Lohit bij zonsondergang
Noordoost India kent een grote verscheidenheid aan stammen en etnische groepen. Tijdens deze rondreis bezochten wij de Tai Phake. Dit is een bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Thailand/Myanmar afkomstig is. Wij maakten kennis met hun traditionele cultuur in het dorpje Namphake. Zeer bijzonder zijn de fraai geïllustreerde eeuwenoude boeken die hier bewaard worden en die de geschiedenis van dit volk vertellen.
Geschiedenis in stripvorm
Geen rondreis door het noordoosten van India is compleet zonder een bezoek aan Kaziranga National Park. Hier hebben we de jacht van een tijger meegemaakt, werd ons de weg geblokkeerd door een olifantenfamilie, poseerden twee neushoornvogels voor een perfecte achtergrond en zagen we vele Indische Neushoorns. Bij al onze rondreizen in Assam maken we meerdere safari's in dit Unesco Werelderfgoed. Our Wild India is de enige Nederlandse touroperator die alle deelgebieden van het reservaat bezoekt. ​
"In Kaziranga leven ruim tweeduizend Indische neushoorns; tweederde van de wereldpopulatie."
Een Bengaalse tijger in Kaziranga National Park
De Tiwa's zijn een etnische groep die in Centraal Assam leeft. Begin februari houden zij jaarlijks een festival waar zij hun cultuur uitdragen door dans en gezang maar waar ook ruimte is voor discussie over de toekomst voor deze stam in het moderne India. Wij werden getroffen door de trots van deze mensen die ons met open armen ontvingen. ​
De Tiwa's maken zich klaar voor de 'aanval'
Pobitora Wildlife Sanctuary ligt op een dik uur rijden van Guwahati, de toegangspoort tot noord oost India. Dit kleine reservaat is de beste plaats om Indische Neushoorns in het wild te zien. Pobitora kent met ca. 100 exemplaren op 16 vierkante kilometer de hoogste dichtheid van deze bedreigde diersoort. Het park biedt verder uitstekende mogelijkheden voor de vogelliefhebber. Bijzonder zijn de schuwe Civetkatten die hier vaak gezien worden.
"Pobitora heeft de hoogste dichtheid van Indische neushoorns."
Eén van de ruim 100 Indische neushoorns in Pobitora

Rondreis 'Koppensnellers, neushoorns en bergtoppen'

Deze 4-weekse reis voerde ons van het uiterste oosten van India naar de uitlopers van de Himalaya in West Bengalen. We startten bij één van onze favorieten: Dibru-Saikhowa National Park. Mooiste verrassing was dit keer een zeldzame Gangesdolfijn die onze lunch op Nakshatra Houseboat 'verstoorde'. ​
Nakshatra Houseboat
De volgende bestemming was Hoollongapar Gibbon Wildlife Sanctuary waar we verbleven in het onvolprezen Gibbon Resort. Dankzij de inspanningen van onze gids Diganta konden we geruime tijd genieten van het zicht op een familie Hoelok Gibbons. Verder ook de mooie Kuiflangoer en de tweekleurige Reuzeneekhoorn gezien.
"Zeven soorten primaten komen voor in Hoollongapar-Gibbon."
Een Westelijke hoelok gibbon in Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary
​Het Hornbill Festival in Nagaland laat elk jaar in begin december de culturele rijkdom zien van de stammen die daar leven. 10 dagen kunt u hier genieten van traditionele dansen en gezang uitgevoerd door vertegenwoordigers van deze etnische groepen. Daarnaast zijn er demonstraties van typische Naga sporten en laten de stammen u graag genieten van hun kookkunst en alcoholische brouwsels. ​
De Konyak waren vroeger geduchte strijders
Uiteraard mocht Kaziranga in deze rondreis weer niet ontbreken. Helaas vanwege een zeer druk programma slechts 1 safari. Supergids Debeshwar had meerdere tijgers gelokaliseerd achter een bosje. Ondanks geduldig wachten lieten de dieren zich niet zien. De volgende ochtend bleken ze een wilde buffel te grazen hebben genomen, waarschijnlijk net nadat wij het park hadden verlaten. Wildlife spotten blijft een kwestie van geluk hebben. ​
"De tijgers lieten zich dit keer niet zien in Kaziranga."
Topgids Debeshwar Pegu
Het aansluitende bezoek aan Pobitora werd zeer bijzonder omdat wij werden uitgenodigd om 's avonds met de parkwachters mee te gaan tijdens een patrouille door het kerngebied van het reservaat. Een ervaring die slechts weinigen mee mogen maken en die wij ook niet snel zullen vergeten. Prachtig was het zicht vanuit een wachttoren over de door de maan beschenen graslanden in de mist. ​
Zonsondergang in Pobitora Wildlife Sanctuary
Na een treinreis van 8 uur arriveerden wij in Buxa Tiger Reserve. Het wildlife in Buxa liet zich slechts van grote afstand zien maar de ervaring om in een klein dorpje middenin de jungle op de grens met Bhutan te verblijven was onvergetelijk. In het dorp hebben wij thee gedronken bij een lokale familie waar opa maar wat graag poseerde met zijn kleinkinderen. Dat is het mooie van reizen naar plaatsen die ver buiten de gebaande paden liggen.
"Zittend op de veranda luisteren we naar de nachtelijke geluiden van de jungle."
Trotse opa in Buxa
​Gorumara National Park stelde ons voor een dilemma; de enige manier om dit reservaat goed te kunnen bekijken is door een rit op een olifant te maken. Wij hebben grote bezwaren tegen de exploitatie van dieren in de toeristenindustrie. Maar wij weten ook dat olifanten onmisbaar zijn in het beheer van de nationale parken en een essentiële rol spelen in de bescherming van bedreigde diersoorten. In het Dupjhora Elephant Camp hebben wij geen misstanden in de behandeling van de dieren gezien. Het kamp wordt gerund vanuit de filosofie dat de lokale gemeenschap ten volle moet profiteren van haar activiteiten om zo de natuur te beschermen. Zo wordt al het personeel goed betaald en behandeld en is een verblijf inclusief lokaal geproduceerde souvenirs.
De olifanten in Dupjhora Camp worden gewassen door de mahouts
Na een spectaculaire rit door de heuvels van Darjeeling bereikten we de eindbestemming van deze rondreis: Tumsong Tea Retreat. Doorgaans verblijven we in zeer basic accomodaties maar hier hebben we 3 dagen genoten van de pure luxe die deze oude theeplantersvilla biedt. Vanuit de prachtige tuin heeft u een schitterend uitzicht op de Kangchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld.
"Een verblijf in Tumsong Tea Retreat betekent pure luxe."
Kangchenjunga