Sanjay

Sanjay Das
Tinsukia, Assam
Milieuactivist, Politicus
Eigenaar Nakshatra Houseboat


In de voorbereiding op onze eerste trip naar Noordoost India ben ik op internet op zoek naar foto's van de zeldzame Ganges dolfijn. We hopen het dier te gaan zien tijdens onze tocht langs de Brahmaputra. Mijn zoektocht levert alleen vage bewogen plaatjes op tot ik beland op de site van Sanctuary Asia. Een haarscherpe foto van een dolfijn die uit het water omhoog komt. Het beeld verdient een speciale vermelding bij de verkiezing van de foto van het jaar van het magazine.

​Drie weken later maken we kennis met onze gastheer in Dibru-Saikhowa N.P. Uit zijn tas haalt hij een getuigschrift tevoorschijn wat hij laat zien aan ons en zijn vriend Pralay: "Sanctuary Asia, Special mention photograph of the year: Gangatic Dolphin by Sanjay Das".

​Sanjay groeit op in een dorpje in het reservaat, een illegale nederzetting zoals er zoveel zijn in de natuurgebieden in India. Ondanks zijn beperkte scholing en het opgroeien in een dorp zonder infrastructuur als elektriciteit en stromend water weet hij zich te ontwikkelen tot een succesvol ondernemer en gedreven natuurbeschermer. Ministers en beleidsmakers weten inmiddels de weg te vinden naar zijn boot Nakshatra van waaruit hij mensen kennis laat maken met de unieke diversiteit van Dibru-Saikhowa.

​Sanjay is een actief promotor van eco toerisme naar zijn regio, onvermoeibaar laat hij in zijn gemeenschap zien dat natuurbehoud een bron van inkomsten kan vormen voor de toekomst van dit gebied. Zijn zakelijke activiteiten zijn een mooie mix van 'gewoon' leuke activiteiten op de zandbanken van de Lohit rivier zoals picknicken en zwemmen tot zware trekkings naar de kern van het natuurgebied op zoek naar groot wild.

​Zijn grootste uitdaging ? Zijn dorpsgenoten ervan overtuigen om zich met hun vee te vestigen buiten het beschermde gebied.

<< Park Bedrijf Blog >>