Sariska National Park

Indische slangenarend tijdens een safari in Sariska
Our Wild India > Nationale Parken > Sariska

Bewogen geschiedenis

Sariska N.P. heeft een zeer bewogen geschiedenis als het gaat om natuur­behoud en in het bijzonder de bescherming van de Bengaalse tijger. Het reservaat valt al ruim 40 jaar onder 'Project Tiger', het programma van de Indiase overheid om het aantal tijgers in het land omhoog te brengen. Sariska leek succesvol hierin; de cijfers lieten een stijgende lijn zien. Helaas was dit de papieren werkelijkheid van corrupte ambtenaren.

Begin deze eeuw bleek er geen tijger meer voor te komen in het gebied, het was volledig leeggestroopt.

"Prachtig gebied"
Na dit schandaal, waar officials tot op het hoogste niveau bij betrokken waren, werden vanaf 2008 een aantal tijgers vanuit het bekende Ranthambore Tiger Reserve overgebracht naar Sariska. Ondanks diverse problemen, zoals vergifiging van één van deze tijgers, leeft er nu weer een populatie van tegen de 20 tijgers in het gebied. Omdat een aantal van deze dieren voorzien zijn van een radiozender is de kans op het zien van een tijger in Sariska zeer groot.

Wij hebben hier de unieke ervaring gehad dat het allereerste dier wat we in de schemer van de ochtend zagen een tijger was. Tijgerin ST-9, met als bijnaam 'Broken Tail', heeft haar territorium in het gebied rondom de toegangspoort van Sariska. Zij wordt vaak gezien tijdens safari's, al dan niet in het gezelschap van mannetjestijger ST-21. Hun aanwezigheid is een enorme push geweest om Sariska weer op de kaart te zetten als topbestemming voor een tijgersafari. Dankzij het stijgende aantal bezoekers en daarmee de inkomsten voor lokale gidsen en rangers ziet de toekomst er rooskleurig uit voor dit prachtige gebied.

"Actief op sociale media"
Onze vaste gids Ajay Kumar en zijn collega's profileren zich enorm op sociale media om hun inspanningen onder de aandacht van wildlife liefhebbers te brengen. Vrijwel dagelijks verschijnen berichten van hun sightings op Facebook en Instagram. Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld de pagina Wildlife of Sariska. Zoals onderstaand filmpje van Ajay laat zien heeft Sariska meer te bieden dan alleen maar tijgers.

Luipaard met 2 jongen in Sariska ©Ajay Kumar Sariska

Schakel in een groter geheel

Sariska vormt een belangrijk onderdeel van de 'Northern Aravalli leopard wildlife corridor'. Dit project probeert een aantal natuurgebieden met elkaar te verbinden zodat wilde dieren de mogelijkheid hebben om tussen deze gebieden te migreren. Zoals met zoveel van dit soort projecten in het drukke en corrupte India loopt dit zeer moeizaam. Vooralsnog weten de luipaarden, hyena's en jakhalzen zich goed te handhaven in Sariska.

"Wilde pauwen"
Naast al deze roofdieren kent Sariska een grote diversiteit aan ander wildlife. Grote roedels axisherten staan overal te grazen in het gezelschap van groepen Hanuman­langoeren. Er leven sambarherten en Indische antilopes. In de bomen en struiken zijn uilen en roofvogels te spotten en een keur aan zangvogels.

Niet te missen zijn ook de enorme aantallen wilde pauwen, vooral in het droge seizoen vallen de kleurrijke dieren op tussen de bruingrijze vegetatie. In meren en plassen in het gebied zwemmen diverse eenden en ganzensoorten zij aan zij met krokodillen.

Natuur­bescherming in India is vaak een kwestie van een hele lange adem. Twee stappen vooruit betekent vaak ook weer een stap terug. Sariska neemt op dit moment grote stappen vooruit. Een proces wat versterkt kan worden door safaritoerisme. Wij vinden het een echte topbestemming met het vele wildlife, de veelbewogen geschiedenis en het prachtige landschap van de ruige Aravalli heuvels.

Waar ligt Sariska National Park ?

Sariska ligt in deelstaat Rajasthan, zo ongeveer halverwege Delhi en Jaipur. Vanaf Delhi een uur of 3 met de auto, afhankelijk van de tijd ban de dag. Door deze ligging is het heel goed mogelijk om Sariska mee te nemen tijdens een trip in de Gouden Driehoek (Delhi, Jaipur met het paleis der winden en Agra met de Taj Mahal). Het is een goed alternatief voor het bekende, en drukbezochte en dure, Ranthambore National Park.

Wat is de beste tijd om Sariska te bezoeken ?

Sariska National Park is geopend voor toeristen van 1 oktober tot 30 juni. Het reservaat is gesloten tijdens de moesson in de maanden juli t/m september. In de periode na de moesson is het gebied zeer fraai omdat alles dankzij de regen mooi groen is. Door de dichte begroeiïng is het dan wel lastiger om wildlife te zien. Vanaf half november tot het begin van de moesson verdort het gebied en laat het het wildlife zich steeds beter zien. Als de temperatuur begint te stijgen vanaf maart verzamelen de dieren zich bij de overgebleven waterplassen en zijn dan zeer goed te zien.

Wat is er verder nog te zien rondom Sariska ?

Sariska ligt in de Gouden Driehoek, het meest bezochte deel van India met de Taj Mahal en het Paleis der Winden. Voor de natuurliefhebber zijn Keoladeo National Park (Bharatpur Bird Sanctuary) en Jhalana Leopard Sanctuary in Jaipur mooie bestemmingen tijdens een natuurreis naar India.

Is Sariska een goede plek voor een tijgersafari ?

Sariska is een van de beste plekken in India om tijgers te zien. Omdat een aantal tijgers voorzien zijn van radiozenders is altijd vrij goed bekend waar de dieren zich bevinden. Daarnaast hebben een aantal tijgers hun territorium in de buurt van de toegang tot het reservaat. Hierdoor worden ze vaak snel opgemerkt door gidsen en rangers.

<< Verblijf Mensen Blog >>