Tarun

Tarun Baidya
Dayapur, West Bengalen
Voormalig Parkwachter
Eigenaar M.B. Falcon


Zijn moeder prentte het van jongs af aan bij hem in : "Ga niet achter het net, daar is het levensgevaarlijk, daar zitten tijgers, doe het niet jongen." Geen overbodige waarschuwing als je opgroeit op een eiland in de Sundarbans. Netten moeten de mensenetende tijgers uit het natuurgebied weghouden van de bewoonde eilanden. Jaarlijks vallen er slachtoffers door tijgers die een gat vinden in het net of er gewoon omheen zwemmen. Iedereen hier kan je wel vertellen over een familielid of vriend die iemand heeft verloren. Tarun bleef altijd ver van het net tot het moment dat hij zonder werk en inkomen zat en hij solliciteerde als parkwachter. Zijn moeder moest met lede ogen toezien hoe haar zoon ging werken in dat gevaarlijke gebied, het gebied achter het net.

​Tarun leerde snel bij het Forest Department, overwon zijn angsten en werd een kenner van het zo gevaarlijke maar ook zo mooie gebied wat zijn werkterrein werd. Geboeid hebben wij zitten luisteren naar zijn avonturen. Je voelt het kippenvel op je rug als hij vertelt over de reddingsoperatie naar een vermiste honingverzamelaar. Op het moment dat ze zijn verminkte lijk vinden klinkt de angstaanjagende brul van het dier wat dit heeft gedaan vlakbij in het bos. Zijn verhalen brengen het binnenste van dit gebied waar je niet mag komen akelig dichtbij. Verhalen vol angst maar ook vol respect voor de mensen en de dieren die hier leven. Volgens het lokale geloof ben je verloren als je gewapend het bos in gaat, de tijgergod zal je daarvoor straffen.

​In veel natuurgebieden in India heb je een gids nodig die de geluiden van de jungle kan interpreteren, die weet waar hij naar moet luisteren. In de Sundarbans is dat van ondergeschikt belang daar zijn een stel goede ogen minstens zo belangrijk. Tarun beschikt over een fabelachtig gezichtsvermogen; heel wat keren hebben wij lang moeten zoeken naar iets wat hij al vanaf honderden meters afstand zag zitten tussen het groen.

​Een bezoek aan de Sundarbans is niet compleet zonder iets van het leven op de bewoonde eilanden te hebben gezien. Een aanrader is het dan ook om met Tarun een wandeling te maken door zijn dorp of met hem naar de markt te gaan voor de inkopen voor het avondeten. Het geeft een boeiende inkijk in het leven van de mensen die hier in moeilijke omstandigheden hun leven leiden.

<< Park Bedrijf Blog >>