Debeshwar

Debeshwar Pegu
Bokakhat, Assam
Parkwachter Kaziranga N.P.
In dienst bij Forest Department


'Celebrity Ranger' is zijn bijnaam, zijn scherpe ogen en zijn verstand van het gedrag van wilde dieren hebben er voor gezorgd dat steeds meer bezoekers aan Kaziranga vragen om Debeshwar Pegu als ranger toegewezen te krijgen tijdens hun safari. Gelukkig zijn sterallures aan deze verlegen man niet besteed; hij doet gewoon het werk waar hij zijn hart aan heeft verpand. Zijn werkgebied is de Agoratoli Range, het oostelijk deel van Kaziranga N.P.

​Hij lijkt te liggen slapen in de Gypsy tijdens onze tweede gamedrive van de dag. We verwachten weinig meer te zien terwijl we op weg terug zijn naar de uitgang van het reservaat. De ochtendsafari was spectaculair met een grote groep jagende aalscholvers, diverse roofvogels en een paar prachtig poserende neushoornvogels. De middag heeft weinig gebracht: wat Indische neushoorns en wilde buffels die traag lopen te grazen. We hebben een tijd stilgestaan bij een grasveld waar de geluiden van de jungle wijzen op de aanwezigheid van een tijger. Helaas laat het dier zich niet zien, we moeten het doen met schichtig voorbij rennende herten.

​Tijdens de stoffige rit terug stel ik voor de zekerheid mijn camera in op het snel afnemende licht; wie weet komen we nog een kudde olifanten tegen op weg naar hun drinkplek. Plots gaat de hand van de 'slapende' Debeshwar naar de knie van onze chauffeur; "Stop daar bij die boom, op 9 uur komt zo een tijger uit het olifantengras." We richten onze camera's en verrekijkers op de aangewezen plek waar een hert staat te grazen. Luttele seconden later springt het roofdier tevoorschijn, helaas voor haar zag het hert het gevaar op tijd en weet te ontsnappen.

​Elders op deze site hebben we het al gezegd: "Een goede gids is essentiëel." Debeshwar is daar een sprekend voorbeeld van. Zeer weinigen zouden in het verhaal hierboven de concentratie en de kennis hebben gehad om deze sighting mogelijk te maken. Twee dagen later flikt hij zijn ultieme kunstje: tot vier keer toe weet hij ons naar een grote gespierde mannetjestijger te brengen. Onze vriend Pralay is het verbaast van allemaal; hij heeft geen enkel dier een alarmkreet horen maken. Geen zwijnshert, geen sambar, geen buffel of langoer heeft de aanwezigheid van het roofdier verraden. Debeshwar lacht een beetje en zegt dan: "Hoorde jij die alarm call dan niet ? Die kreet van die eekhoorn ?". Lachend geven drie mensen de kleine man de grootste schouderklop die hij ooit heeft gehad.

<< Park Bedrijf Blog >>